BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, 16 June 2009

Yang Maha SempurnaAllah SWT Maha Pencipta, Maha Sempurna. Sempurnanya Allah sungguh luas, begitu juga dengan segala ciptaanNya tak terkecuali manusia.

وَخَلَقَ كُلَّ شَيْءٍ فَقَدَّرَهُ تَقْدِيرًا
“Dan Dialah yang menciptakan tiap-tiap sesuatu
iaitu menentukan keadaan makhluk itu dengan ketentuan takdir yang sempurna.” (al-Furqan:2)

Bilamana berlabuhnya tirai malam, pasti akan terbitnya siang. Matahari silih berganti bersama bulan memainkan peranannya. Panasnya 'summer' nanti akan ada sejuknya 'winter', indahnya musim bunga akan luruh jua di waktu 'autumn'. MasyaALLAH, indahnya dan tersusun rapi aturan ciptaan Allah yang Maha Sempurna.

Hidup pasti akan mati walaupun kebanyakan membencinya, pasang berkawan dengan surut, hitam pula berlawan dengan putih, LELAKI dan PEREMPUAN bagaimana pula?? jawab jgn tak jawab..... =)

Lumrah dan fitrah manusia yang berkeinginan untuk berkeluarga adalah salah satu tanda kesempurnaan ciptaan dan aturan alam oleh Allah. DIA mengharamkan zina, lalu memberikan alternatif perkahwinan. Perkahwinan adalah pengikat cinta di gerbang redhaNya. Sungguh, Allah SWT Maha Adil atas segalanya.


Dan diantara tanda-tanda kekuasaanNya diciptakanNya untukmu pasangan hidup dari jenismu sendiri supaya kamu mendapat ketenangan hati dan dijadikanNya kasih sayang di antara kamu. Sesungguhnya yang demikian itu menjadi tanda-tanda kebesaranNya bagi orang-orang yang berfikir. (ar-Rum:21)

Cinta dan kasih sayang bukanlah sekadar kurniaan nikmat di dunia malah ia adalah umpama satu seruan untuk kita bercinta sampai ke syurga.....

0 comments: